Kontaktirajte nas Kontaktirajte nas

Bežična mreža

Bežična mreža

Grad Zadar već godinama kontinuirano ulaže u razvoj i održavanje vlastite bežične mreže (WiFi). Primarna uloga ove mreže je omogućiti građanima i posjetiteljima Zadra besplatan pristup Internetu na posebno atraktivnim gradskim lokacijama na kojima se okuplja veliki broj građana i turista, poput trgova i šetnica.

Mreža se isprva razvijala na području stare gradske jezgre te se postepeno širila i na ostale dijelove grada sukladno potrebama i dostupnim financijskim sredstvima. Osim što se razvojem ove mreže nastoji dodatno obogatiti turistička ponuda Grada, ona je samo dio šire strategije u razvoju telekomunikacijske i informatičke infrastrukture i servisa grada, odnosno nastojanja da se gradska uprava putem on-line servisa što više približi suvremenim potrebama svojih građana.

Preko 85% pristupnih točka uvezano je u jedinstveni sustav (ili jedan veliki HOT SPOT), sa istim SSID-om Grad_Zadar_Free, pa korisnik u cijelom području pokrivenosti signalom ove mreže ima neprekinutu vezu sa internetom. Korištenje interneta u potpunosti je besplatno a brzina surfanja je ograničena po korisniku na 5/5 Mbps (download/upload).

Prosječno se dnevno bilježi preko 6000 jedinstvenih spajanja na 160 pristupnih točaka raspoređenih na velikom broju javnih gradskih lokacija uključujući sve gradske otoke te 25 autobusa gradskog prijevoza. 

Ako tome dodamo preko 2000 jedinstvenih dnevnih spajanja na 188 pristupnih točaka i 9 lokacija bežične mreže Sveučilišta u Zadru, koju je financirao Grad Zadar, a izgradio je i održava Inovativni Zadar, s ponosom možemo reći da Grad Zadar ima jednu od najvećih i najkorištenijih bežičnih mreža za javni besplatni pristup internetu u državi koja se svake godine nastoji dodatno proširiti i modernizirati.

Bežična mreža

Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima poslovne konkurentnosti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.