U sklopu dvodnevne 𝟭. 𝘇𝗮𝗱𝗮𝗿𝘀𝗸𝗲 𝗞𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗽𝗼𝘀𝘃𝗲ć𝗲𝗻𝗲 𝗜𝗧𝗨 𝗺𝗲𝗵𝗮𝗻𝗶𝘇𝗺𝗶𝗺𝗮 na temu "Ostvarivanje visokokvalitetnih integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u Republici Hrvatskoj" , predstavnici Europske urbane inicijative (𝗘𝗨𝗜) boravili su u terenskom posjetu Inovativni Zadar, tvrtki koja u ovom trenutku razvija čak 3 EU projekta financirana iz ITU mehanizama.

Sudionici Konferencije obišli su 𝗚𝗭 𝗖𝗿𝗻𝗼 u čiju je prometnu i komunalnu infrastrukturu uloženo 4,7 milijuna eura, upoznali su se s napretkom radova na 3,3 milijuna eura vrijednoj novoj infrastrukturi 𝗜𝗻𝗸𝘂𝗯𝗮𝘁𝗼𝗿𝗮 𝗕𝗶𝗹𝗶 𝗕𝗿𝗶𝗴, a radni su sastanak zaključili posjetom „pametnoj sobi“ i analizom 𝗜𝗧𝗦 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗮𝘃𝗮 u koji je Grad Zadar, zajedno sa rekonstrukcijom Tuđmanove ulice, uložio 4,7 milijuna eura. 

Za istaknuti je da su zadarske institucije iz prethodne ITU omotnice (2014. - 2020.) uzele preko 30 milijuna eura kojima su transformirale urbano tkivo grada. Osim infrastrukture namijenjene poduzetnicima - inkubatora na Bilom Brigu i Gospodarske zone u Crnom, obnovljeni su i vrijedni kulturno - obrazovni sadržaji; crkva Svetog Nikole i stara Tehnička škola, izgrađen je Centar za kulturu i mlade a za jačanje Zadra kao održivog grada zaslužna je implementacija brojnih „pametnih“ tehnoloških rješenja. 

Novo ITU financijsko razdoblje (2021. – 2027.) donijet će Zadru još izdašniji priljev europskog novca, govorimo o čak 𝟰𝟯 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗷𝘂𝗻𝗮 𝗲𝘂𝗿𝗮, i stvoriti priliku da osmisli i zacrta nove strateške razvojne ciljeve.

#poduzetničkainfrastruktura #ITUmehanizmi #GZCrno #EUFondovi #InkubatorBiliBrig, #EuropskaUrbanaInicijativa #gospodarskezone #održivost #gradzadar #poduzetničkainfrastruktura #OPKK #regionalnirazvoj #MRRFEU #pametnigradovi #održivirazvoj