Od 22. siječnja do 6. prosinca 2024. otvorene su prijave za bespovratna sredstava namijenjena zaštiti intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća - u okviru Fonda za mala i srednja poduzeća (Fond za MSP, Fond).

Fond za MSP-ove, koji na inicijativu Europske komisije provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP) iz EU-a pomoglo u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva (IV).

Ukupna sredstva za 2024.g. iznose 20 milijuna € i dostupna su tijekom cijele godine prema redoslijedu prijave.

Poduzeća se mogu prijaviti za jedan ili više vrijednosnih kupona (vaučera) u isto vrijeme ili u okviru naknadnih prijava.

Dostupna su 4 vaučera :

  • Vaučer 1. – za troškove usluge IP Scan-a (ispitivanje potencijala intelektualnog vlasništva poduzeća);
  • Vaučer 2. – za troškove registracije žiga i industrijskog dizajna putem nacionalnih, regionalnih, europskih i međunarodnih sustava zaštite;
  • Vaučer 3. – za troškove prijave patenta na nacionalnoj ili regionalnoj razini, usluge pretraživanje stanja tehnike te troškove pravnog zastupanja za sastavljanje i podnošenje prijave europskog patenta (samo za zastupnike u Registru Europskog patentnog ureda – EPO-a) –
  • Vaučer 4. – za troškove prijave zaštite biljnih sorti na nivou Europske unije - troškovi online prijave i ispitivanja

Dodatne informacije o uvjetima za podnošenje prijave dostupne su u Smjernicama za podnositelje prijave.

Kako bi prijaviteljima pružio potporu za uspješno ostvarenje bespovratnih sredstava iz Fonda, DZIV će 30. 1. 2024. u 10.00 h organizirati tematski webinar „Fond za mala i srednja poduzeća 2024 - Kako se prijaviti i ostvariti povrat sredstava“ za koji se može prijaviti putem poveznice.

Više o ovoj tematici pronađite na web stranici DZIV.